Gutten med den langermede genseren

I 1993 reiste Johann Olav Koss til Eritrea. I et land som var sterkt preget av borgerkrig og hungersnød møtte han en skolegutt som fikk han til å innse viktigheten og betydningen av lek. Da friminuttet startet flokket de andre barna seg rundt gutten. Han tok genseren sin, rullet den sammen som en ball – og dermed var fotballkampen i gang! Samholdet, friheten og gleden som barna viste under kampen gjorde inntrykk på Johann. Der og da bestemte han seg for at han ville bidra til at flere barn som vokser opp i krig, nød og konflikter skulle få oppleve positiviteten av lek.

Tilbake til Norge mobiliserte han hele folket, og samlet inn 18 millioner Euro! Han fylte opp et fly med sportsutstyr og leker, og reiste tilbake til Eritrea. Med i lasten var også en fotball til skolegutten med den langermede genseren.

Mange var kritiske til at Johann hadde tatt med leker til et land hvor folk sultet. Men Presidenten i Eritrea, som tok imot Johann, sa: «dette er den beste gaven vi kunne få. For første gang har vi fått noe som ikke bare holder oss i live. Nå kan våre barn lek som alle andre barn».

For Johann ble dette starten på Right To Play, som i dag bidrar til at 1,9 millioner barn får lek og aktivitet inkludert i sin hverdag. Vi kaller det den livsviktige leken.

Nå kan våre barn leke som alle andre barn