Mange barn i Tanzania klarer ikke å følge undervisningen grunnet dårlig syn. De færreste har verken mulighet eller råd til å besøke øyelege eller optiker, og eventuelle synsplager kan gi konsekvenser både på skolen og i arbeidslivet.

Gi syn til Tanzania

Specsavers Norge har satt i gang sin årlige leteaksjon etter gamle og ubrukte briller og solbriller gjennom det humanitære prosjektet «Gi syn til Tanzania». Sammen skal vi å bedre skolehverdagen til barn i Tanzania ved å gi dem nødvendig synsbehandling og utdanning.

– Vårt fremste ønske er at alle skal se godt. Et godt syn kan være avgjørende for å følge undervisningen i skolen og sikre seg arbeid. Derfor oppmuntrer vi alle til å levere inn sine gamle briller til oss, sier Henning Eriksen, administrerende direktør i Specsavers Norge.

Brillene blir fraktet til Tanzania, hvor Specsavers Norge i mars 2019 setter opp en øyeklinikk med et optikerteam for å gi synsundersøkelser og deler ut tilpasset briller til barna. I tillegg gir enkelte Specsavers Norge butikker 25 kroner frem til julaften for hvert brillepar som blir levert til Right To Play.

Specsavers
Innsamling av briller hos Specsavers Stovner med Right To Play Ambassadør Karoline Bjerkeli Grøvdal
Å gi tilbake

Gjennom flere år har brillene som leveres inn til de lokale Specsavers-butikkene gitt nytt syn til lokalbefolkningen i Tanzania, der et team med optikere fra Specsavers har etablert en midlertidig øyeklinikk. Gjennom klinikken får lokalbefolkningen synsundersøkelser, og et par briller i sin styrke. I løpet av årene har over 30.000 personer fått tilbake synet. Å gi tilbake har vært en av visjonene til grunnleggerne av optikerkjeden, Mary og Doug Perkins, helt siden de stiftet Specsavers i 1984.

– Nordmenn er gode på gjenbruk av klær, derfor er det viktig for oss å understreke at de fleste gamle og ubrukte brillepar og solbriller kan gjenbrukes. Ikke minst er det bra at disse kan komme andre til gode. Vi ønsker at folk leverer inn så mange briller som mulig, så kan vi ta vurderingen om det går til gjenbruk eller gjenvinning, fortsetter Eriksen.

Specsavers Photo: Morten Bendiksen 2.jpg
Specsavers på en tidligere reise til Tanzania. Foto: Morten Bendiksen

Jimmy Vika, daglig leder i Right To Play, synes det er fantastisk at optikerkjeden bidrar til å sette fokus på viktigheten av skole og læring for barn over hele verden.

– Utdanning er nøkkelen til et barns fremtid. Utdanning reduserer fattigdom, gir økt inntekt og bedre helse. Barn med grunnleggende lese, skrive og regneferdigheter har den kompetansen som trengs for å ta steget ut i arbeidslivet, og for å skape en bedre framtid for seg selv og sin familie, sier Vika.

Utdanning er nøkkelen til et barns fremtid.